Weldra 7% registratierechten: wat betekent dit voor u? naar nieuws overzicht

10 Januari 2018

Rond het gelanceerde voorstel over de registratierechten hangt veel minst. De verwarring is groot bij zowat alle betrokken partijen. Eigenaars, kopers, notarissen en vastgoedmakelaars: iedereen zette zich de afgelopen weken aan het rekenen.

Vijf feiten op een rij

Bij Tijl Jansegers doen we er alles aan opdat verkopers en kopers door de bomen het bos blijven zien. Wat weten we op dit moment? En welke concrete gevolgen heeft zo'n hervorming mogelijk voor úw aankoop/verkoop?

We zetten vijf feiten op een rij.

Feit 1: het voorstel dat door de bevoegde minister werd gelanceerd, behelst dit: de tarieven van 5% voor een bescheiden woning - het 'klein beschrijf' in de volksmond - en 10% voor een grotere woonst - het groot beschrijf - verdwijnen. In de plaats komt één standaardtarief voor gezinswoningen van 7%.

Feit 2: vooralsnog gaat het hier wel degelijk om een voorstel. Het nieuwe tarief van 7% is vandaag nog geen realiteit. Op dit moment verandert er dus helemaal niets. Een en ander moet nog besproken en gestemd worden in het Vlaams Parlement. De nieuwe regels zouden "tegen de zomer" van kracht zijn, zo hoort men her en der, maar iedereen weet dat de parlementaire molen bijzonder traag draait... Afwachten of de vooropgestelde timing gerespecteerd zal worden.

Feit 3: het 7%-voorstel geldt enkel voor gezinswoningen. Voor tweede verblijven of opbrengsteigendommen blijft het tarief van 10% registratierechten ook nadien van toepassing.

Feit 4: wie een bescheiden gezinswoning koopt zou, dankzij een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro, een korting krijgen van 5.600 euro. Voorwaarde is dan wel dat de aangekochte woning niet duurder is dan 200.000 euro. Dat eigendomsverwerving bij starters wordt gestimuleerd, vinden wij op zich natuurlijk een goede zaak.

Feit 5: op lange termijn heeft het 7% tarief het voordeel van de duidelijkheid, maar er zijn ook gevolgen op korte termijn. Wie een mooie woning of hoeve op het oog heeft waar klein beschrijf geldt (dit is een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van maximaal 745 euro), kan zich vandaag voordeel doen met de nog in voege zijnde 5% registratierechten. Maar in het lagere prijssegment tot 200.000 kan de toekomstige regeling, gelet op de voorziene korting, voordeliger zijn.

U merkt het: elk verkoopsdossier is anders. Kopers en verkopers hebben er alleszins belang bij om zich goed te laten informeren.

Wil u meer weten? Vastgoedadvies nodig? Contacteer ons via tom@immotijl.be - kantoor Tijl Jansegers helpt u graag.

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons