Kosten en commissie van een vastgoedmakelaar
Vandaag de dag wordt het verkopen van een woning steeds complexer. Hoewel de basisprincipes hetzelfde blijven, komt er tegenwoordig een pak meer bij kijken dan enkel een te koop bordje op te hangen. Vooral de administratieve en wettelijke verplichtingen breiden steeds uit en dan kan het handig zijn om een vastgoedmakelaar in te schakelen die thuis is in deze zaken.
Wanneer je werkt met een makelaar, dan staat daar natuurlijk een bepaalde kost tegenover. Alleen is het niet altijd even duidelijk wat die kost nu exact is. We vertellen je daarom graag meer over de kosten en commissie van een vastgoedmakelaar, maar ook wat je ervoor terugkrijgt en wat de voordelen zijn.
Waar gaat de kost van een makelaar naartoe?
Voor de kost of commissie van een makelaar bij verkoop krijg je ook heel wat terug. Naast een algemene kennis van zaken en ervaring bij het onderhandelen met potentiële kopers, staat een makelaar jou bij tijdens elke fase van het verkoopproces. Zo kan je rekenen op:
- Het opmaken van een gedetailleerde waardebepaling van jouw woning zodat de correcte vraagprijs gehanteerd kan worden.
- Aanmaken van een verkoopsdossier waarbij alle nodige certificaten en documenten opgevraagd worden bij de correcte instanties.
- Zorgen voor creatieve publiciteit via zowel offline als online advertenties en opvallende te koop borden aan jouw gevel of in de voortuin.
- Het organiseren van bezoeken en rondleiden van potentiële kopers.
- Onderhandelen en communicatie met potentiële verkopers
- Afronden van de verkoop en opstellen van de verkoopsovereenkomst of compromis.
Wat is de kost of commissie van een makelaar bij verkoop?
Waarom verkopen met een makelaar?
Het grootste voordeel van het samenwerken met een makelaar is simpelweg omdat het gemakkelijk is. Het zorgt ervoor dat jij helemaal nergens van wakker hoeft te liggen en je dus geen administratieve, juridische of publicitaire zorgen hebt.
Verder heeft een makelaar ervaring in het omgaan met potentiële kopers en kan je op zijn of haar expertise rekenen bij het onderhandelen van de gewenste prijs.
Een vastgoedmakelaar dient op voorhand transparant te zijn over het commissieloon dat is verschuldigd bij een verkoop. In het algemeen vertrekt een makelaar van een percentage op de verkoopprijs dat zich vaak rond de 3% situeert.
Bij ImmoTijl geven we echter de voorkeur aan maatwerk en werken we altijd een voorstel uit op basis van de concrete situatie van de klant. Dit kan dan een percentage zijn, maar evengoed een forfaitair bedrag – afhankelijk van verschillende factoren zoals de verkoopbaarheid van het pand, de noodzakelijke publicitaire inspanningen, regio en locatie.
Wat is de kost van een makelaar bij niet verkoop?
Een samenwerkingsovereenkomst met een vastgoedmakelaar loopt doorgaans zes maanden. Belangrijk om weten is dat je enkel commissieloon betaalt als de woning ook effectief is verkocht. Als jouw woning binnen vooropgestelde termijn niet verkocht is geraakt, dan betaal je helemaal geen makelaarskosten.
Interessant weetje voor toekomstige verkopers: het ‘no cure, no pay’-principe - ofwel ‘geen verkoop, geen kosten’ - dat bij vastgoedmakelaars van toepassing is geldt echter niet bij een online biedingsplatform zoals Biddit, waar notarissen – ook bij niet-verkoop – een kostenforfait aanrekenen. Wie als eigenaar zeker wil zijn van een maximale inspanning bij de verkoop van zijn pand, kiest dus beter voor een gemotiveerde makelaar.
Plannen om jouw pand te verkopen?
Neem contact met ons op en samen bekijken we wat wij voor jou en je verkoop kunnen betekenen.