Nieuws

Afbeeldingen

Ben ik klaar om alleen te wonen?

23 april 2021

Ben ik klaar om alleen te wonen?

Je woont nog thuis maar voelt dat de tijd rijp is om het vertrouwde nest te verlaten. Je bent op zoek naar je eigen stekje waar je in volle vrijheid een nieuw leven kan starten, zelfstandig en zonder je ouders. Toch twijfel je of je wel klaar bent voor deze grote stap. Hoe weet je wanneer je de sprong kan wagen?

#1 Ik heb een stabiel inkomen

Natuurlijk is het belangrijk om een stabiel en vast inkomen te hebben. Zonder deze stabiliteit zal het moeilijk worden om je vleugels uit te slaan. We raden aan om toch al 6 maanden vast te werken, liefst met een vast contract voor onbepaalde duur. Probeer in deze periode zoveel mogelijk te sparen want je zal het nodig hebben. Denk maar aan kosten voor meubilair, decoratie, huur verhuiswagen, keukenmaterialen, opstartkosten, …

Bovendien moet je ook een toereikend inkomen hebben. Hiermee bedoelen we dat het belangrijk is dat je je maandelijks kosten kunt betalen. Hoe bereken je dit? Voor een hypothecaire lening kan je langsgaan bij verschillende instanties (banken, hypotheekwinkels, …). Die kunnen je vertellen hoeveel je kan lenen. Meestal is een bepaald budget nodig om een lening te kunnen krijgen. Daarom is het dus zeker ook belangrijk om hiervoor een bedrag opzij te zetten. Je kan maximaal 40% van je inkomen aan een lening besteden. Dat wordt gedaan om gerust en zonder zorgen te lenen. Ook kan je je vaste kosten berekenen (elektriciteit, water, gas, verzekeringen, tv, internet, eten, …), op deze manier is de kans klein dat je voor verrassingen komt te staan!

#2 Pinterest is je favoriete app

Ben je weg van Pinterest? Kijk je veel naar interieurideeën en vind je het heerlijk om hierover te brainstormen? Is je eigen moodboard maken voor later het enige waar je op dit moment met bezig bent?  Dit zijn duidelijk signalen dat het tijd is om het vertrouwde nestje te verlaten. 

#3 I need more space!

Je hebt nood aan meer ruimte. Je kamer in het ouderlijke huis voldoet niet meer. ‘Hoe ouder je wordt, hoe meer spullen je verzamelt’, wordt gezegd. Dat klopt! Doorheen de jaren heb je verschillende spullen bij elkaar gesprokkeld, tot op het punt dat je kamer gewoonweg te klein werd. Dus heb je mogelijk je tweede reden om na te beginnen denken over die verhuis!

#4 Je eigen gewoontes en structuur

De tijd is gekomen dat je eigen gewoontes wil creëren. Vroeger gaf de gezinsstructuur je een veilig en comfortabel gevoel. Nu heb je geen geduld meer om de regels te respecteren. Thuis werd er vrijdagavond frietjes gegeten, zaterdagmiddag naar de winkel gegaan en zondag vroeg opgestaan om bij de bomma te gaan eten. Maar je wordt ouder en denkt nu ook anders. Je zou graag je eigen agenda plannen en niet meer afhankelijk zijn. Kortom, je snakt naar ademruimte.

#5 De regels volgen wordt moeilijk

Je bent opgegroeid met huisregels. Maar wat je vroeger vanzelfsprekend vond, ga je vroeg of laat overbodig vinden. Je kan niet meer begrijpen waarom je je nog steeds aan deze regels moet houden. ‘Je bent oud en wijs genoeg’, denk je dan. Elke dag op tijd in bed, in het weekend vroeg opstaan, schoenen uitdoen als je thuis komt, … Je begrijpt niet waarom deze gewoonten zo belangrijk zijn. Wel, wanneer de rebel in jou naar boven begint te komen, kan dat weleens een teken zijn dat je nood hebt aan eigen regels, in je eigen toekomstig stekje.

#6 Een eigen huisdier

Je bent er klaar voor om je eigen huisdier op te voeden. Je wil graag verantwoordelijk zijn voor iets, dat helemaal van jou is. Dit is een goede test om te zien of je nadien klaar bent voor een gezinsuitbreiding. Je leert zorgen voor een levend wezentje dat helemaal afhankelijk is van jou.

#7 Je tijd is gekomen volgens je ouders

Ook je ouders zullen ooit de behoefte hebben om terug alleen te gaan wonen. Vroeg of laat zullen ook zij snakken naar privacy. Praat hierover zeker met hen om frustraties in de toekomst te vermijden. Ze zien je natuurlijk graag, maar als de tijd rijp is om het nest te verlaten zullen zowel jij als je ouders dit aanvoelen.


Ziezo, nu weet je of je echt klaar bent om je vleugels uit te slaan en het ouderlijke nest te verlaten. Indien je nog steeds met vragen achterblijft, aarzel niet kantoor Tijl Jansegers te contacteren. Wij helpen je graag verder met deze belangrijke stap! 😊

Meer info?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.