Nieuws

De juiste vraagprijs voor mijn huis te koop. Hoe bepaal ik die?
Huis verkopen: hoe bepaal je de juiste vraagprijs?
Hoeveel kan je vragen voor je woning te koop? Heel wat mensen zijn benieuwd naar hoeveel hun huis nu echt waard is. Als ervaren vastgoedmakelaars delen wij op welke zaken wij letten om de waarde van een huis correct in te schatten.
De prijs van je huis bepalen: hoe doe je dat?
“Het is belangrijk om de vraagprijs van je woning af te stemmen op de actuele marktsituatie”, aldus vastgoedmakelaar Tijl. Hoe is de markt - én je woonbuurt – geëvolueerd sinds jij je huis kocht? Online vind je gemiddelde woningprijzen per regio terug, en op zoekertjessites kan je kijken hoeveel verkopers vragen voor gelijkaardige huizen als dat van jou.
Ook de algemene evolutie van de woningprijzen in de streek kan een rol spelen, als je huis bijvoorbeeld ligt in een buurt die aan een snel tempo wordt opgewaardeerd.
Wie de verkoopprijzen kan inkijken van vergelijkbare referentiewoningen, heeft een streepje voor.
Locatie van je grond
Heb je een duidelijk beeld van de verkoopprijs van huizen uit je buurt, dan kan je die referentiepunten naast de gebouw- en de grondwaarde leggen van je eigen vastgoed.
De grondwaarde hangt onder meer af van de vorm, grootte en breedte van je grond. “De exacte gegevens over je grond kan je vinden in de databanken van de overheid, al zijn die soms wat gedateerd”, aldus Tijl.
De ligging speelt mee: vaak ligt een woning met een zuidgerichte tuin iets beter in de markt dan een huis met een tuin op het noorden. En ook de mate van overstromingsgevoeligheid van je perceel doet ertoe.

En dan is er nog de omgeving: welke voorzieningen liggen in de buurt? Hoe vlot raak je bij scholen, openbaar vervoer, winkels, apotheken? De Mobiscore van je woonplaats geeft potentiële kopers een indicatie van de bereikbaarheid van je woning.
Tip: Misschien kan je je perceel nog optimaliseren. Die zijdelingse tuingrond zou wel eens bouwgrond kunnen zijn!
Ook hoe je woning wordt verwarmd, hoe ze is geïsoleerd en welke materialen zich schuilhouden in de constructie, vertalen zich in een hogere of lagere gebouwwaarde.
EPC, asbestattest en elektrische keuring
Van grond naar gebouw: het aantal gevels, het aantal slaapkamers, de aanwezigheid van een tuin of terras en een garage of carport zijn natuurlijk van belang.
Ook hoe je woning wordt verwarmd, hoe ze is geïsoleerd en welke materialen zich schuilhouden in de constructie, vertalen zich in een hogere of lagere gebouwwaarde.
Tip: hou zeker rekening met wat er in je EPC, asbestattest en elektrisch keuringsattest staat. Je woning mag er nog zo verzorgd uitzien, als er asbest wordt aangetroffen, dan heeft dat onvermijdelijk impact op de prijs.
De introductie van de renovatieplicht maakt dat ook de EPC-score de haalbaarheid van je prijs stevig beïnvloedt. Heb je een ongunstig EPC, dan moeten kopers energetische renovaties incalculeren. En die nemen een flinke hap uit hun budget.
Heb je een ongunstig EPC, dan moeten kopers energetische renovaties incalculeren. En die nemen een flinke hap uit hun budget.
Neem tot slot ook deze criteria in acht:
- Heb je je woning optimaal klaargestoomd voor verkoop? Kunnen potentiële kopers zich makkelijk voorstellen hoe zij er zouden wonen? Check onze tips om je huis verkoopklaar te maken.

Realistische vraagprijs voor je huis te koop
Een succesvolle verkoop start met een betrouwbare waardebepaling. Een te hoge prijs kan ertoe leiden dat je huis moeizaam verkocht raakt, een te lage prijs kan er dan weer voor zorgen dat je niet het onderste uit de kan haalt.
Wil je helemaal zeker zijn dat je vraagprijs overeenstemt met de werkelijkheid in je buurt, de staat van je woonst en de huidige marktsituatie, doe dan een beroep op onze vastgoedexperts. Zij maken een gedetailleerde analyse en stellen een stevig onderbouwd schattingsverslag op, gratis en vooral: helemaal vrijblijvend.
Vraag je gratis waardebepaling en wij komen langs op een moment dat past in jouw agenda.