Nieuws

Afbeeldingen

Hoe stel ik een geldig bod op?

16 juli 2024

Je hebt je droomwoning gevonden en wil graag een bod uitbrengen. Je verbindt je op deze manier legaal en definitief tot de aankoop van het pand. Daarom is het belangrijk dat je - voor je een bod uitbrengt - je goed informeert over de woning die je wil aankopen. Bezoek het huis meer dan één keer, en kijk alle relevante documenten in. Wacht niet tot de verkoopsovereenkomst wordt ondertekend, want ook je schriftelijk bod is al bindend. Hoe stel je nu zo'n bod op?

Er zijn geen specifieke vormvereisten voor het uitschrijven van een bod. Om rechtsgeldig te zijn, moet het document wel de volgende elementen bevatten:

✅ Je identiteit: je naam, voornaam en adres.

✅ Het adres van het vastgoed en een korte beschrijving ervan: noteer het volledige adres van de woning. Als de woning deel uitmaakt van een appartementsgebouw, moet het nummer en/of de verdieping worden vermeld.

Koop je ook meubels, gordijnen of andere ‘roerende’ goederen over? Omschrijf ook die zaken in je bod. 

✅ De prijs: hoeveel bied je voor de woning? Noteer het bedrag in cijfers en in letters.

Voorwaarden, opmerkingen en bijzondere clausules: een bod zal meestal samengaan met bepaalde voorwaarden. Deze impliceren dat de verkoop pas doorgaat wanneer aan de voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld: het krijgen van een lening bij de bank.

✅ De inhoud van het bodemattest: recent werd bepaald dat de inhoud van het bodemattest in het bod moet staan, het volstaat niet om het als bijlage toe te voegen. Staat de inhoud van het bodemattest niet in het bod, dan kan het nietig worden verklaard. 

De andere documenten die betrekking hebben op de woning, zoals het stedenbouwkundig uittreksel, het EPC, het asbestattest of het elektrisch keuringsattest, moet je als kandidaat-koper ook zeker hebben ingekeken. 

✅ Handtekeningen en de datum: vermeld de datum waarop je je bod uitbrengt, boven je handtekening bijvoorbeeld. 

✅ De geldigheidsduur van het bod: beperk je bod in de tijd. Over het algemeen geeft de kandidaat-koper de verkoper tussen 48 uur en een week de tijd om het bod te aanvaarden of te weigeren. Indien het bod niet binnen de termijn wordt aanvaard, wordt het nietig verklaard. Als je geen einddatum opneemt in je bod, dan blijft je bod bindend totdat de woning wordt verkocht. 

Je droomwoning nog niet gevonden? Neem dan snel een kijkje in ons aanbod te koop. En kom terug naar deze checklist als het tijd is om dat bod uit te brengen! 

Meer info?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.