Nieuws

Afbeeldingen

Huis kopen, wat nu?

27 juni 2022

Huis kopen, wat nu?

Je bent helemaal klaar om je vertrouwde omgeving te verlaten en op eigen benen te staan. Maar hoe begin je hier aan? ImmoTijl somt voor jou 7 stappen op die je moet doorlopen bij de aankoop van een woning.
Stap 1: Bepalen van budget
Eerst en vooral bepaal je hoeveel je kan lenen voor de aankoop van een woning. Hiervoor kan je best bij verschillende banken nagaan hoeveel jouw maximale budget is. Op deze manier ga je niet voor verrassingen komen te staan en weet je in welke prijs categorie je kan zoeken.
Stap 2: The perfect match
Het budget is bepaald, de zoektocht kan beginnen. Ga opzoek naar jouw droomwoning via portaalsites en onze website www.immotijl.be. Wil je in een specifieke buurt wonen? Dan doe je er goed aan om af en toe in die buurt rond te rijden. Misschien spot je zo je droomwoning nog voor er een zoekertje geplaatst wordt! En zo snuif je in een keer de sfeer van je toekomstige buurt op.
Stap 3: Woning gevonden
Heb je in het ruime aanbod jouw droomwoning gespot? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de makelaar voor een afspraak. Bekijk de woning grondig. Indien je de woning moet opfrissen, bereken hoeveel de renovatiekost zal zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Stap 4: Gogogo!
Dit is de woning waar je van droomt. Nu is het tijd voor een bod. Kan een mondeling bod uitbrengen zodat het op geen enkele manier bindend is. Een schriftelijk bod, en dus ook een bod per mail of per sms, is bindend, zelfs als later blijkt dat er verborgen gebreken of andere problemen zijn. Kies alleen voor een schriftelijk aanbod als je zeker bent van je voornemen om de betreffende woning te kopen.
Stap 5: Teken de compromis
Wordt je bod aanvaard? Ideaal! Tijd voor de compromis of verkoopovereenkomst. Deze zal binnen de maand na aanvaarding van het bod getekend worden. Intussen ga je langs bij de bank om een hypothecaire lening af te sluiten. Bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst betaal je als koper een voorschot van 5 à 10%.
Stap 6: Teken de notariële akte
De laatst stap in het aankoopproces van een woning is het ondertekenen van de notariële akte. Dit volgt maximaal 4 maanden na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst of compromis. Akte getekend? Dan ben jij nu officieel de eigenaar!

Bij de aankoop van een woning moet je niet alleen de aankoopprijs neertellen, maar ook een heel aantal bijkomende kosten. Hieronder lijsten we de kosten even op.

  • Notariskosten 
  • Registratierechten (3% eerste woning, 12% tweede woning)
Stap 7: Sleutel op zak en verhuizen maar!

En dan breekt het moment aan dat je aan verhuizen kan beginnen denken. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk naar je nieuwe huis of appartement, maar bereid je verhuis goed voor, het zal je nadien heel wat werk besparen. Vergeet in deze fase zeker niet om de nutsbedrijven waarbij je klant bent, in te lichten over je verhuis en laat ook je verzekeringen aanpassen. Ga langs op het gemeentehuis en laat eventueel je post doorsturen. Alle stappen gezet? Dan is het tijd om met een gerust hart van je nieuwe woning te genieten!

Meer info of advies nodig? Contacteer ons via info@immotijl.be.

Meer info?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.