Nieuws

Afbeeldingen

Inspiratie voor je interieur: ontdek dé woontrends voor 2024

12 januari 2024

De woontrends voor 2024

Verhuis- of verbouwplannen in 2024? Ho, wacht voor je dat jaren 70-interieur een make-over geeft, want de seventies zijn weer helemaal terug. Trendwatchers voorspellen in onze interieurs een belangrijke rol voor duurzaamheid, zachtheid, liefde voor de natuur en nood aan een volwaardige thuiswerkplek. Dit zijn de woontrends voor 2024.

Woontrend 1: duurzaam wonen

We kunnen niet meer om de klimaatverandering heen, dat merken we aan heel wat dingen, en niet het minst aan onze winters en zomers. Ook de energiefactuur is moeilijk te negeren. Zowel goede isolatie als hernieuwbare energie worden nog belangrijker in 2024. Zonnepanelen en warmtepompen verlagen je energieverbruik en zijn beter voor de natuur.

Maar da’s niet alles: steeds meer mensen kiezen bij verbouwingen ook heel bewust voor duurzame materialen als gerecycleerd hout, bamboe of kurk.

Je hoeft niet meteen te verbouwen of zwaar te investeren: ook kleine ingrepen maken een verschil. Vervang alle verlichting door energiezuinige ledlampen en controleer het energielabel van je oude toestellen. Nieuwe apparaten met energielabel A leveren wellicht een flinke besparing op - zo heb je hun aankoopprijs snel terugverdiend.

Je hoeft niet meteen te verbouwen of zwaar te investeren: ook kleine ingrepen maken een verschil. 

Maak ook optimaal gebruik van daglicht in je woning. Zet tegenover een raam bijvoorbeeld een grote spiegel. Hip in 2024 zijn spiegels met asymmetrische en organische vormen. En dat brengt ons meteen bij de tweede woontrend.

Woontrend 2: ronde vormen


We snakken naar zachtheid, en dat vertaalt zich in organische vormen. Ronde en ovale tafels, gebogen poten of tafelbladen in niervorm komen in de plaats van rechte hoeken en strakke lijnen. Zelfs kasten en keukens krijgen afgeronde vormen. Zitbanken hebben ronde welvingen en streelzachte texturen: comfortabel en knus.


Deze trend sluit helemaal aan bij de terugkeer van de warme seventieslook. De ronde vormen krijgen het gezelschap van de typische oranje- en bruintinten, wel in een moderne uitvoering. Donker hout voegt een gevoel van luxe toe. Een stevig contrast met de Scandinavische stijl met veel wit. Gezelligheid en een uitgesproken karakter staan nu centraal.

Woontrend 3: verbondenheid met de natuur

Organische vormen, duurzame natuurlijke materialen: in 2024 kan de verbondenheid met de natuur niet groot genoeg zijn. Dat vertaalt zich ook in de trend met de naam ‘soft outdoor’. De bedoeling is dat binnen- en buitenruimte naadloos in elkaar overvloeien. En dat kan zowel in een stadsappartement als in een landelijk gelegen villa, om te beginnen met schuifdeuren en grote glaspartijen.

Buiten naar binnen halen kan ook eenvoudig met grote kamerplanten of hangplanten. Zo’n urban jungle werkt rustgevend, zeker in combinatie met aardse tinten als zacht groen, warm bruin en serene blauwschakeringen.

Maar je kan ook voor een heuse buitenkamer gaan: een moderne veranda vormt een volwaardige extra leefruimte, waar je heerlijk ontspant met zicht op het leven in je tuin. Staat een veranda al op jouw wishlist voor een nieuwe woning?

Woontrend 4: handgemaakt en ambachtelijk

In 2024 kunnen handgemaakte en ambachtelijke meubels en decoratie op extra belangstelling rekenen. Hoe wordt een product gemaakt, door wie en van welk materiaal? Dat er in vakmanschap ook natuurlijke onvolmaaktheden zitten, vinden we net leuk.

Ook op de muren komt weer verf met textuur erin, het hoeft allemaal niet te strak en gelikt. Handgemaakte tapijten, een speelse verzameling kaders met kunst erin, gekleurde tegeltjes of vintage stukken met karakter horen allemaal thuis in het interieur van 2024.  

"Wie veel thuiswerkt, doet dat graag met hetzelfde comfort als op kantoor", aldus makelaar Tom.

Woontrend 5: comfortabel thuiskantoor

Ken jij mensen die nog voltijds op kantoor werken? Vandaag is thuiswerk heel normaal geworden, vaak ook meerdere dagen per week. In 2024 zien we dan ook steeds meer mensen die werk maken van een volwaardige thuiswerkplek.

“Een bureau, een ergonomische stoel, luchtzuiverende planten. Opbergruimte voor paperassen en goede verlichting om bij te werken. Wie veel thuiswerkt, doet dat graag met hetzelfde comfort als op kantoor”, merkt ook makelaar Tom.

“Maar voor wie geen extra kamer ter beschikking heeft en ook elders geen ongebruikt hoekje op overschot, levert al dat thuiswerk wel eens kopzorgen op. Want hoe maak je aan je gezin duidelijk dat je écht niet gestoord mag worden? Bovendien is het soms moeilijk om de knop om te zetten en te ontspannen als je computer en documenten de hele tijd in het zicht liggen”, aldus Tom.

Snak jij stilaan naar een permanente thuiswerkplek? Bij ImmoTijl vinden we samen met jou het huis dat je op het lijf én het leven geschreven is.

Vertel ons wat je zoekt! 

Meer info?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.