Nieuws

Afbeeldingen

Je huis kindveilig maken

30 mei 2024

Je huis veilig voor kleine kinderen


Jonge ouders zijn in de wolken als hun baby begint te kruipen, en daarna te stappen. Het is ook fijn om te zien! Maar… plots lijken de onderste 70 cm van je huis boordevol dreigingen te zitten. Stopcontacten, salontafels met scherpe randen, kasten: bekijk ze allemaal eens vanop peuterhoogte en beveilig waar je kan. Enkele tips!

Je woonkamer peuterproof

Ga eens naast je kind zitten of liggen en speur langs de wanden in je woonkamer. Stopcontacten, ofwel ‘rare gaatjes in de muur’, zijn uitnodigend voor kleine nieuwsgierige vingertjes. In ongebruikte stopcontacten plaats je daarom het best stopcontactbeschermers: afdekplaatjes die het stopcontact ontoegankelijk maken.

Liggen er losse snoeren op de grond of hangen er draden van kasten naar beneden? Haal ze weg of maak ze ergens vast zodat je peuter er niet over valt of eraan trekt. Zeker als er bijvoorbeeld breekbare of zwaardere elektrische voorwerpen op kasten staan, verberg je het snoer best, zodat je kind het niet omvertrekt.

Ook een tafelkleed kan een kind ‘handig’ vinden om zich aan recht te trekken: haal dat voorlopig liever weg, voordat er glazen of vazen op de grond (of erger: op je kind) kletteren.

Meubels en planten


Spot je meubels met scherpe hoeken of randen? Grote kans dat de salontafel er dreigend bijstaat! Breng hoekbeschermers aan om traantjes te voorkomen.

Heb je hoge wandmeubels, zoals boekenkasten, veranker die dan zeker in de muur. Zo kunnen ze niet omvallen als je peuter probeert om op de legplanken te klimmen, bijvoorbeeld.

En ben je een echte plantenliefhebber met een urban jungle in huis, dan check je het best of je kamerplanten niet giftig zijn. Zo’n blaadje lijkt voor een kindje immers iets dat wel eens geproefd mag worden.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor kleine voorwerpen als centen, haarspeldjes of knoopjes: zorg dat er op de grond of op de salontafel niets rondslingert dat een peuter in z’n mond kan stoppen. 

Heb je een glazen deur of een groot schuifraam? Kleef er eventueel een sticker op zodat je kind ziet dat er een obstakel is.

Deuren en ramen beveiligen

Om te voorkomen dat deuren dichtslaan met vingertjes ertussen, kan je er - tijdelijk - een deurstopper op plaatsen.

Zijn er deuropeningen waar je kind zeker niet doorheen mag, naar de garage of de berging bijvoorbeeld? Plaats daar dan een hekje. Ook een traphekje aan de boven- en onderkant van de trap is onmisbaar.

Heb je een glazen deur of een groot schuifraam? Kleef er eventueel een sticker op zodat je kind ziet dat er een obstakel is.

Zorg er verder ook voor dat je kind geen vensters kan openen, of plaats voor alle zekerheid raambeveiliging: met een raamslot laat je frisse lucht binnen, maar je beperkt de openingshoek van je venster, zodat je kindje er niet doorheen kan.

Kindersloten in de keuken

In de keuken zet je het best kindersloten op kastdeuren en lades, zodat gevaarlijke of scherpe voorwerpen, en dingen als alcohol, waspods en schoonmaakmiddelen zeker niet in kinderhandjes terechtkomen. 

Staat je oven laag gepositioneerd, zorg dan ook voor beveiliging op de knoppen, met een knopovertrek bijvoorbeeld. Ook voor de ovendeur bestaan kindersloten.

Wanneer je kookt, is je kindje het best niet in de buurt. Sommige toestellen en kookpotten blijven ook na het koken nog een tijd heet. Zorg er altijd voor dat je kind niets heets van het aanrecht kan trekken - aan een snoer, of aan de steel van een pan. Zet alles zo ver mogelijk naar achteren, uit het blikveld van nieuwsgierige peuters.

Veilig met je kind in de tuin

Met je kruipende of stappende baby relaxen in de tuin? Check eerst of er geen giftige of doornige planten staan, die de ontdekkingspret kunnen bederven.

De omheining van je tuin én de grond controleer je het best op scherpe voorwerpen, roestige spijkers, splinters of andere uitsteeksels. Hou je tuingereedschap en meststoffen buiten bereik van kleintjes: berg die op in een afgesloten tuinkast.

En heb je een vijver in de tuin? Voorzie die dan van een kindveilige omheining of bouw hem tijdelijk om tot zandbak.

Met zo’n kleine ontdekkingsreiziger in huis heb je nooit ogen genoeg, maar als de basics gecoverd zijn, heb je toch wat meer gemoedsrust. 

Wil je, nu je kindje gaat rondkruipen, ook nog eens een stevige schoonmaak doen? Dan vind je deze tips vast interessant! 

Meer info?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.