Nieuws

Afbeeldingen

Registratierechten dalen van 6% naar 3%

27 september 2021

Wie huis of appartement koopt, moet nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten betalen

De Vlaamse regering sleutelt aan de tarieven van de registratierechten. Wie een appartement of huis koopt om zelf in te gaan wonen, zal binnenkort nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop moeten betalen. Voor wie een tweede verblijf koopt of een huis om te verhuren, gaat het tarief van 10 naar 12 procent. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Intussen werd ook duidelijk dat het onderwijs 100 miljoen euro moet besparen en dat het bedrag van de kinderbijslag minder snel zal stijgen.

Maandagmiddag legt Vlaams minister-president Jan Jambon de Septemberverklaring van zijn regering af. In die verklaring zitten de plannen van de Vlaamse regering voor het komende werkjaar en de krachtlijnen van de begroting voor volgend jaar. Eerder lekte al uit dat dienstencheques niet duurder worden, de jobkorting voor lage lonen dan toch wordt ingevoerd en dat de uitkeringen voor kinderbijslag in een trager tempo zullen stijgen.
De regering gaat ook verder sleutelen aan de registratierechten. Naast de daling van 6 naar 3 procent voor gezinswoningen en de daling van 10 naar 12 procent voor tweede eigendommen, is er ook een verlaging voorzien voor wie opteert voor een ingrijpende energetische renovatie. Voor die renovaties was het tarief al verlaagd naar 5 procent. Dat tarief zou nu verder dalen naar 1 procent om op die manier de energetische renovaties een impuls te geven.

Het onderwijs moet 100 miljoen euro besparen, bovenop de 12 miljoen die al voorzien was. De manier waarop dat zal gebeuren, wordt pas beslist na overleg met het onderwijsveld. (Bron: Het Nieuwsblad, 27/09/2021)

Meer info?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.