Nieuws

Afbeeldingen

Wat verandert er in 2022?

14 januari 2022

Wat verandert er in 2022?

Zoals elk jaar worden er ook in 2022 nieuwe regels opgelegd die belangrijk zijn bij het kopen of verkopen van een woning. Hieronder vind je een overzicht met alle wijzigingen die sinds 1 januari 2022 van toepassing zijn.
1. Verlaagd tarief registratierechten voor aankoop van de eerste gezinswoning
De Vlaamse regering sleutelde aan de tarieven van de registratierechten. Wie een appartement of huis koopt om zelf in te gaan wonen, zal vanaf 1 januari 2022 nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop moeten betalen. Voor wie een tweede verblijf koopt of een huis om te verhuren, gaat het tarief van 10 naar 12 procent.
2. EPC vóór 2019 zijn niet meer geldig

Normaliter blijft een EPC 10 jaar geldig. Met de nieuwe verplichtingen in 2022 zullen oude EPC’s niet langer toegestaan worden bij de verkoop of verhuur van een pand . Enkel een vanaf 2019 vernieuwd exemplaar, is dan geldig.

Beschik jij als eigenaar nog over een oud EPC? Dan zal je vanaf 2022 bij het te koop stellen van je woning eerst een nieuw EPC moeten laten opmaken. Deze verplichting geldt enkel bij verkoop (en dus niet bij verhuur).
3. Waardebepaling verplicht voor hypothecaire lening
Vanaf 2022 wordt het verplicht om een waardepaling voor te leggen voor je in aanmerking komt voor een hypothecair krediet. De geschatte waarde zal als basis dienen om te bepalen welk bedrag je kan lenen.
4. Maatregel sloop en heropbouw verlengd
Kocht je een woning om volledig te slopen en nadien opnieuw op te bouwen? Dan kan je genieten van een gunstig btw-tarief, nl. 6% i.p.v. 21%. Deze tijdelijke maatregel wordt wellicht na 2022 onbeperkt verlengd, maar hier is nog geen officieel akkoord over.
5. Asbestinventarisattest
In Vlaanderen wil men zo snel mogelijk alle panden met asbest in kaart brengen. Het asbestinventarisattest wordt verplicht bij de verkoop van een pand ouder dan bouwjaar 2001. In de loop van 2022 zal deze regelgeving van kracht worden.
6. EPC voor gemene delen

In Vlaanderen zal sinds 1 januari 2022 een EPC van de gemeenschappelijke delen verplicht zijn bij de verkoop van een appartement dat deel uitmaakt van een gebouw met 15 of meer eenheden.

7. VerbouwPremie
Vanaf 2022 zal je in Vlaanderen niet meer moeten speuren naar premies waar je kan van genieten. Mijn VerbouwPremie zal de eengemaakte premie worden voor renovatiewerken en energiebesparende investeringen. Deze zal bovendien online, en via één loket aangevraagd kunnen worden. Momenteel zijn de voorwaarden voor deze premie nog niet gekend.

Wenst u hier meer informatie over? Contacteer dan zeker één van onze kantoren!  

Meer info?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.