Nieuws

Welke kosten heb ik als ik mijn woning verkoop?
Ik verkoop mijn huis: welke kosten kan ik verwachten?
Ben je van plan om binnenkort je woning te verkopen? Dan wil je natuurlijk weten wat daar allemaal bij komt kijken én wat het je – anno 2025 – zal kosten. Want hoewel je bij de verkoop van je huis vooral droomt van een royaal bedrag op je bankrekening, moet je als verkoper ook rekening houden met enkele uitgaven. Met dit overzicht zet je voorbereid je woning te koop.
Verplichte documenten bij de verkoop van een woning
Als verkoper ben je verplicht om een resem attesten en keuringen voor te leggen aan de koper. Die moeten actueel zijn (nog geldig!) en de kosten om ze te laten opmaken zijn voor jouw rekening.
Energieprestatiecertificaat (EPC)
Het EPC toont aan hoe energiezuinig je woning is. Het helpt de koper om een idee te krijgen van het energieverbruik en de mogelijke kosten voor verwarming, isolatie en renovatie.
Een EPC is 10 jaar geldig. Tenzij het van voor 2019 dateert, dan heb je bij verkoop een nieuw exemplaar nodig (met uitzondering van EPC bouw). De prijs voor het opmaken hiervan hangt sterk af van het type woning (appartement, rijwoning, vrijstaand huis …) en de oppervlakte. Je kan uitgaan van een bedrag tussen 200 en 300 euro.
Attest van elektriciteitskeuring
Als verkoper moet je aan de nieuwe eigenaar kunnen bewijzen dat de elektrische installatie van het huis aan de actuele veiligheidsnormen voldoet. De kans bestaat dus dat je dit in orde moet laten brengen en een herkeuring nodig hebt.

Is de elektrische installatie niet conform de normen? Geen zorgen, ook dan kan je je woning op de markt brengen. Je verkoopt dan met een keuringsattest dat de gebreken opsomt of met een ‘vrijstelling van keuring’. In dit laatste geval verklaart de koper dat die de woning volledig zal renoveren of afbreken.
Heb je het kadasterplan en de kadastrale legger niet meer opgevraagd sinds je zelf de woning kocht, dan heb je een geüpdatete versie nodig.

Stedenbouwkundig uittreksel
Het stedenbouwkundig uittreksel is een verzamelnaam voor enkele uittreksels uit de plannen- en vergunningenregisters van de gemeente waarin je woning staat.
Het geeft de koper duidelijkheid over o.a. de vergunningen die van toepassing zijn en over eventuele inbreuken daarop, leegstand, beschermd erfgoed ...
Deze bundel documenten blijft maar 1 jaar geldig. De prijs (per perceel) verschilt van gemeente tot gemeente, tussen de 100 en 300 euro.
Als verkoper krijg jij de factuur voor het extra administratieve werk dat de syndicus hieraan heeft.
Samen met vaste, betrouwbare partners zorgen we ervoor dat alles tijdig in orde komt voor de verkoop van je huis, voor een correcte prijs.
ImmoTijl neemt je die rompslomp uit handen. Samen met vaste, betrouwbare partners zorgen we ervoor dat alles tijdig in orde komt voor de verkoop van je huis, voor een correcte prijs. Je hoort vooraf hoeveel dit je precies zal kosten. En voor het opvragen van overheidsdocumenten (bv. stedenbouwkundig uittreksel) rekenen we jou geen administratiekosten aan, je betaalt alleen voor het document zelf.
Hoeveel commissie krijgt de vastgoedmakelaar?
Wanneer je de verkoop van je huis toevertrouwt aan een immokantoor, verkoop je zorgeloos. Bij ImmoTijl begint dat al bij een gratis schatting, ter waarde van minstens 250 euro (bij een erkend landmeter-expert).

Hoeveel je de vastgoedmakelaar betaalt, hangt sterk af van de situatie. De vraagprijs van de woning, de grootte van de woning en de grond, het type woning … spelen allemaal mee. Maar om je een idee te geven: doorgaans bedraagt de commissie tussen de 2 en de 6% van de verkoopprijs. Bij ImmoTijl betaal je die trouwens alleen wanneer je woning verkocht wordt.
Deze kosten kunnen ook nog opduiken
Naast de kosten voor wettelijk verplichte documenten en de makelaarskosten kan je onder andere nog deze uitgaven hebben:
- Herstellingen om het huis verkoopklaar te maken.
- Wederbeleggingsvergoeding: moet je betalen aan de bank als er nog een lening loopt voor de woning die je verkoopt.
- Kosten voor de handlichting, ofwel ‘schrapping’, van de hypotheek op de woning die je verkoopt.
- Meerwaardebelasting: betaal je op de winst die je maakt wanneer je een tweede verblijf of opbrengsteigendom binnen de vijf jaar na aankoop doorverkoopt. Geen zorgen: dit geldt niet voor je gezinswoning, als je er minstens 12 maanden gewoond hebt.
Klaar om te verkopen? Start met een gratis waardebepaling!
Wil je weten wat jouw woning waard is in de huidige markt? Dan komen we met veel plezier langs om de waarde van je huis te schatten. Zonder verplichtingen!