Nieuws

Welke kosten heb ik als ik mijn woning verkoop?

Welke kosten heb ik als ik mijn woning verkoop?

12 mei 2025

Ik verkoop mijn huis: welke kosten kan ik verwachten?

Ben je van plan om binnenkort je woning te verkopen? Dan wil je natuurlijk weten wat daar allemaal bij komt kijken én wat het je – anno 2025 – zal kosten. Want hoewel je bij de verkoop van je huis vooral droomt van een royaal bedrag op je bankrekening, moet je als verkoper ook rekening houden met enkele uitgaven. Met dit overzicht zet je voorbereid je woning te koop.

Verplichte documenten bij de verkoop van een woning

Als verkoper ben je verplicht om een resem attesten en keuringen voor te leggen aan de koper. Die moeten actueel zijn (nog geldig!) en de kosten om ze te laten opmaken zijn voor jouw rekening.

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het EPC toont aan hoe energiezuinig je woning is. Het helpt de koper om een idee te krijgen van het energieverbruik en de mogelijke kosten voor verwarming, isolatie en renovatie.

Een EPC is 10 jaar geldig. Tenzij het van voor 2019 dateert, dan heb je bij verkoop een nieuw exemplaar nodig (met uitzondering van EPC bouw). De prijs voor het opmaken hiervan hangt sterk af van het type woning (appartement, rijwoning, vrijstaand huis …) en de oppervlakte. Je kan uitgaan van een bedrag tussen 200 en 300 euro.

Attest van elektriciteitskeuring

Als verkoper moet je aan de nieuwe eigenaar kunnen bewijzen dat de elektrische installatie van het huis aan de actuele veiligheidsnormen voldoet. De kans bestaat dus dat je dit in orde moet laten brengen en een herkeuring nodig hebt.


Een keuringsattest voor de elektrische installatie blijft 25 jaar geldig, een nieuwe keuring kost ongeveer 170 euro (afhankelijk van de grootte en complexiteit van de installatie).

Is de elektrische installatie niet conform de normen? Geen zorgen, ook dan kan je je woning op de markt brengen. Je verkoopt dan met een keuringsattest dat de gebreken opsomt of met een ‘vrijstelling van keuring’. In dit laatste geval verklaart de koper dat die de woning volledig zal renoveren of afbreken.

Heb je het kadasterplan en de kadastrale legger niet meer opgevraagd sinds je zelf de woning kocht, dan heb je een geüpdatete versie nodig. 

Kadasterplan & kadastrale legger
Deze documenten zijn noodzakelijk om een verkoopakte te kunnen opmaken. Ze geven juridische info over het perceel, zoals waar het exact ligt, hoe groot het is en wie de eigenaar is.
Heb je het kadasterplan en de kadastrale legger niet meer opgevraagd sinds je zelf de woning kocht, dan heb je een geüpdatete versie nodig. Per kadastraal perceel kost dit ongeveer 8 euro. Let op: het is mogelijk dat je woning en tuin meerdere kadastrale percelen beslaan.
Bodemattest
Het bodemattest geeft aan of de grond waarop je woning staat verontreinigd is. Hiermee weet de koper of er risico’s verbonden zijn aan de bodem.
Telkens wanneer een perceel grond van eigenaar verandert, is er een nieuw bodemattest nodig. Vanaf 1 juni 2025 kost een bodemattest 67 euro per kadastraal perceel.

Stedenbouwkundig uittreksel


Het stedenbouwkundig uittreksel is een verzamelnaam voor enkele uittreksels uit de plannen- en vergunningenregisters van de gemeente waarin je woning staat.

Het geeft de koper duidelijkheid over o.a. de vergunningen die van toepassing zijn en over eventuele inbreuken daarop, leegstand, beschermd erfgoed ...

Deze bundel documenten blijft maar 1 jaar geldig. De prijs (per perceel) verschilt van gemeente tot gemeente, tussen de 100 en 300 euro.

De informatie over onder andere overstromingsgevoeligheid, het gewestplan, voorkooprecht en mobiscore is ook bij de gemeente of online terug te vinden. Bij een waardebepaling van je woning vraagt ImmoTijl deze info met plezier gratis voor je op.
Asbestattest
Werd je woning of appartement voor 2001 gebouwd, dan heb je ook een asbestattest nodig. Dit vertelt de koper of dat gevaarlijke goedje in het huis aanwezig is en in welke mate.
Een asbestattest blijft 10 jaar geldig. Tenzij het aanwezige asbest in de woning een hoog gezondheidsrisico inhoudt, dan heb je na 5 jaar een nieuw attest nodig. De opmaak hiervan kost tussen de 500 en de 850 euro (excl. btw), de precieze prijs hangt af van de grootte van het huis en het aantal stalen dat onderzocht moet worden.
Keuringsattest stookolietank
Wordt of werd het huis dat je verkoopt met stookolie verwarmd, dan moet je kunnen aantonen dat de stookolietank veilig en lekvrij is of dat die professioneel verwijderd werd.
Zo’n keuring kost tussen de 90 en de 140 euro. Herkeuring is niet per definitie verplicht bij verkoop, zolang je een geldig keuringsattest kan voorleggen.
Informatie van de syndicus
Als je woning deel uitmaakt van een appartementsgebouw of een mede-eigendom, dan zal ook de syndicus informatie moeten bezorgen voor je kan verkopen.
Een koper wil de recentste verslagen van de algemene vergadering kunnen doornemen en weten hoe het gesteld is met de gezamenlijke financiën van de mede-eigenaars, lopende gerechtelijke procedures, geplande werken in het gebouw ... Ook het energieprestatiecertificaat (EPC) en het asbestattest van de gemeenschappelijke delen heb je nodig.

Als verkoper krijg jij de factuur voor het extra administratieve werk dat de syndicus hieraan heeft.

Samen met vaste, betrouwbare partners zorgen we ervoor dat alles tijdig in orde komt voor de verkoop van je huis, voor een correcte prijs. 

Veel van deze verplichte controles en documenten kan je in principe zelf regelen en opvragen. Maar het contact opnemen met de verschillende overheden en keuringsinstanties is een tijdrovend karwei, net als de opvolging en controle van de documenten die je binnenkrijgt.

ImmoTijl neemt je die rompslomp uit handen. Samen met vaste, betrouwbare partners zorgen we ervoor dat alles tijdig in orde komt voor de verkoop van je huis, voor een correcte prijs. Je hoort vooraf hoeveel dit je precies zal kosten. En voor het opvragen van overheidsdocumenten (bv. stedenbouwkundig uittreksel) rekenen we jou geen administratiekosten aan, je betaalt alleen voor het document zelf. 

Hoeveel commissie krijgt de vastgoedmakelaar?

Wanneer je de verkoop van je huis toevertrouwt aan een immokantoor, verkoop je zorgeloos. Bij ImmoTijl begint dat al bij een gratis schatting, ter waarde van minstens 250 euro (bij een erkend landmeter-expert).

Je huis bereikt bovendien meer kooplustigen, jij wint massa’s tijd en mag vrijwel zeker een hoger bedrag op je bankrekening verwachten. ImmoTijl regelt professionele foto’s van je woning, organiseert bezichtigingen … begeleidt jou kortom vlekkeloos doorheen het hele verkoopproces.

Hoeveel je de vastgoedmakelaar betaalt, hangt sterk af van de situatie. De vraagprijs van de woning, de grootte van de woning en de grond, het type woning … spelen allemaal mee. Maar om je een idee te geven: doorgaans bedraagt de commissie tussen de 2 en de 6% van de verkoopprijs. Bij ImmoTijl betaal je die trouwens alleen wanneer je woning verkocht wordt. 

Deze kosten kunnen ook nog opduiken

Naast de kosten voor wettelijk verplichte documenten en de makelaarskosten kan je onder andere nog deze uitgaven hebben:

  • Herstellingen om het huis verkoopklaar te maken.
  • Wederbeleggingsvergoeding: moet je betalen aan de bank als er nog een lening loopt voor de woning die je verkoopt.
  • Kosten voor de handlichting, ofwel ‘schrapping’, van de hypotheek op de woning die je verkoopt.
  • Meerwaardebelasting: betaal je op de winst die je maakt wanneer je een tweede verblijf of opbrengsteigendom binnen de vijf jaar na aankoop doorverkoopt. Geen zorgen: dit geldt niet voor je gezinswoning, als je er minstens 12 maanden gewoond hebt.

Klaar om te verkopen? Start met een gratis waardebepaling!

Wil je weten wat jouw woning waard is in de huidige markt? Dan komen we met veel plezier langs om de waarde van je huis te schatten. Zonder verplichtingen!

Meer info?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.